Кратък речник на парфюмерийните термини – част 1

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

glossaryИскате ли да се ориентирате по-лесно в безкрайния свят на парфюмите и техните нотки? Ето един кратък речник на най-важните термини в света на ароматите, за да заговорите на езика на парфюмеристите!

 

 

 

Абсолю – най-силният ароматен материал, който може да се екстрахира от растение или цвете.

Акорд – съчетание между два или повече аромата, които се комбинират, за да се получи ново, напълно различно ухание.

Алдехиди – органични съединения, присъстващи в много естествени материали, които могат да бъдат синтезирани и по изкуствен път. Chanel No. 5 е най-известният алдехидно-цветен парфюм.

Апокринни потни жлези – жлези, разположени върху човешкото тяло, които му придават специфичен и уникален аромат.

Атар – ароматно етерично масло, дестилирано от цветя.

Базови нотки – третата и последна фаза (след връхните и сърдечните нотки) на изпаряване на парфюма.

Балсамови нотки – богати, сладки, смолисти и топли нотки, произведени чрез използване на растителни балсами и смоли. Характерни са за категорията на ориенталските парфюми.

Букет – смес от цветни нотки.

Водни нотки – отнасят се до аромати, които се базират на концепцията за „водниста“ миризма.

Връхни нотки – впечатлението от аромата, когато го помиришеш или го приложиш върху кожата си за пръв път. Обикновено  това е съвкупността от най-летливите съставки в парфюма.

Дестилат – продукт, получен чрез дестилация. Например, лавандуловото масло е дестилат от прясна, цъфтяща лавандула.

Dry Down – финалната фаза или основната нотка на аромата, която се появява  няколко часа след прилагането на парфюм. По време на този етап парфюмеристите оценяват базовите нотки и трайността на аромата.

Дървесни нотки – аромати, които предизвикват асоциации за току-що отрязано сухо дърво.

Есенция – алтернативно наименование на алкохолните парфюми. Парфюмната есенция съдържа 15-45 процента парфюмна смес, разтворена в алкохол.

Етерично масло – висококонцентирана, летлива, ароматна есенция от растение, обикновено получена чрез дестилация.

Животински нотки – съставки от животински произход като цибет, амбра, мускус. В съвременната парфюмерия обикновено се  възпроизвеждат синтетично. Често са силни и неприятни в концентрирана форма, но в по-малки количества осигуряват дълбочина на аромата.

Зелени нотки – свързват се с ароматите на трева, листа и стебла.

Земни нотки – създават асоциации за  земя, почва, гора, плесен и мъх.

Камфорни нотки – свежи, чисти, хладни нотки. Обикновено се отнасят до евкалиптовото ухание, но може да включват розмарин или други растителни нотки.

Кожа – отчетлив опушено-животински аромат, характерен за обработената с танини кожа. В парфюмерията се постига чрез използването на кастореум, лауданум и синтетични химикали.

Мъхести нотки – земен, горски аромат.

Очаквайте скоро и втора част!

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.