Любопитни факти за оригиналните парфюми, които не знаете

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Знаете ли, че първият парфюм датира още от древни времена? В Египет единствено фараоните са имали право да ги използват. Любопитен факт е, че 3300 години след смъртта на Тутанкамон, от гробницата му още се долавял традиционният аромат на египетският парфюм.

Ето още няколко любопитни неща, които със сигурност не знаете за парфюмите.

Човек може да различи до 10 000 вида миризми

Доказано е, че хората могат да различат до 10 000 вида миризми. Това е възможно благодарение на 350-те рецептора, които са разположени в носа ни. Твърди се, че жените имат по-добре развито обоняние и усещат по-добре миризмите, за разлика от мъжете. Според учените миризмите, се усещат по-добре следобяд, тъй като тогава усетът ни е по-обострен.

Първият парфюм е открит преди 3 500 години

Не става дума обаче, за старо шишенце с течност, което е било открито от археолозите. Има данни, че преди 3 500 години хората са използвали парфюми. Това показват разчетените надписи на гробницата на Царица Хатшепсут в Тива. На стените е бил изобразен кораб, който доставял характерният за египтяните аромат смирна и други екзотични ухания.

Истинската столица на парфюмите е Граше, Франция

Може би много от вас си мислят, че столицата на парфюмите е Милано, Флоренция, Париж или друга модна дестинация, но всъщност това е малко френско градче в Прованса – Граше.

Chanel № 5 е най-продавания парфюм в света

chanel5Легендарният парфюм на Коко Шанел, е обявен за най-продавания аромат в световен мащаб. Твърди се, че на всеки 30 секунди някъде по света се продава поне 1 шишенце с благоуханието на Шанел. Той поставя революция в света на парфюмите през далечната 1921 година. От тогава до днес се превръща в най-разпознаваемия и продаван аромат в целия свят. Всъщност тайната му, с която успява да пробие пазара в началото на XIX век, е била изкуствената му цветно алдехидна композиция.

Какво означава думата perfume

Наименованието идва от латински – “per fume”, което в превод на български означава „през дим”.

Тамянът е бил най-масово използвания аромат

Хората са го използвали за неутрализирането на лошите миризми в къщата. Освен това смятали, че с него ще прогонят злочестите сили от дома си и ще се предпазят от духове, дяволи и магии. И до ден-днешен тамянът се използва в църквата за при разнасянето на молитви.

Египетските парфюми са имали дълготрайност около 8 години

За сравнение днешните парфюми могат да запазят аромата си между 2 и 5 години. Все още не е ясно как египетските творци (хората, които комбинирали благоуханията и създавали парфюми са се наричали творци и хора на изкуството) са успявали да запазят дълготрайността на своите аромат.

Най-скъпият парфюм в света струва 215 000 долара

clive-christian-no-1Толкова ще ви струва едно шишенце с течност Clive Christian No. 1 Imperial Majesty Perfume. Неговите създатели са оценили 1 унция от аромата на 12,721 долара. Парфюмът се продава в шишенца, които събират точно 16,9 унции. Тяхната продажба е лимитирана. Произвеждат се едва по 5 шишенца на година, но не, защото няма търсене, а, защото начинът на изработка на шишенцето, е изключително труден и отнема много време. Разбира се, до голяма степен цената се формира от 18-каратовото чисто злато, от което е изработено гърлото на шишенцето и 5-каратовия брилянтен диамант, който е инкрустиран върху него.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.