Изборът на естетите: арабската парфюмерия

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Традицията да се използват растения в изработката на парфюми е дошла при нас от загадъчния Изток. Важно е да се знае, че арабите не използват спирт при производството на парфюми, а само натурални ароматни масла. Ако отдадете своето предпочитание на магически източен парфюм, то бъдете сигурни, че той ще подчертае вашата индивидуалност.

arab-perfumery
На Изток смятат, че ароматът символизира приближаването на човека до бога. Счита се, че ароматният дим свързва земната човешка реалност с невидимия божествен свят. Именно затова, ритуалите при раждане, смърт, сватба и посвещението на воините винаги е свързано с участието на ароматни вещества.
Да се опитаме да се ориентираме в приказния свят на източните парфюми. Основните му съставки са амбра, мускус, нероли, пачули, ливан, сандал, смирна, уд и анасон. Още през 13 век, арабите докарвали тези ароматни вещества в Европа от островите Цейлон и Суматра и от други екзотични места. Скоро арабската парфюмерия завоювала огромна популярност сред европейците. Ароматните масла, служещи за основа на арабските парфюми, се наричат „итар“ и се получават чрез дестилация на природни компоненти. Това позволява маслото да се използва много икономично – капка по капка.

arabian-perfumes
В широката палитра на арабските парфюми може да се открият както леки цветни аромати, така и тежки, очароващи източни ухания. Концентрираната маслена парфюмерия има една особеност: тя се намира в състояние на покой до момента, когато започнем да се движим. За 10-часово действие на парфюма е необходимо съвсем малко количество. При изменение на температурата на тялото, ароматът се засилва. Арабските парфюми са много индивидуални и неповторими. В тях е вложена толкова фантазия, че е невъзможно да говорим за определен стил. Арабската парфюмерия е избор на естетите. Със своята нетрадиционност и разнообразие дават възможност на всяка жена или мъж да изразят себе си.

Как да изберем арабски парфюм?

Еднозначни съвети няма, тъй като всеки възприема ароматите по своему. Един и същи аромат може да звучи различно в зависимост от типа на кожата, цвета на косата, темперамента и дори сезона на годината. Всички тези тънкости трябва да се отчитат. Ето и съветите:
1. Когато избирате парфюм не слушайте никого, само себе си.
2. По-добре е да се избира парфюм през втората половина на деня, когато обонянието ни е най-силно.
3. Парфюмът не трябва да се помирисва в концентриран вариант, а само в свободно, летящо състояние.
4. Когато избирате парфюм, старайте се да усетите не само аромата, но и себе си в обкръжението на този аромат.
5. Вдишайте аромата бързо и от някакво разстояние, защото е важно каква следа оставя.
6. Трябва да мине малко време преди да вдишате нов аромат. Носът трябва малко да си почине.

За да не се сливат уханията едно с друго, помиришете кафе след всяка проба. Затова не се учудвайте, ако в магазина има купа с кафе на зърна.
7. Маслените аромати се нанасят единствено върху кожата. Преди да сложите капка парфюм, убедете се, че кожата ви не мирише на нищо друго – на крем, сапун или на друг парфюм.
8. Ако ароматът ви харесва, опитайте се да вдишате дълбоко и бавно. Така ще разберете как ще се чувствате, ако бъдете с този парфюм продължително време.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.