Папратови парфюми: Какво е фужерен аромат?

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

fujeren-aromatФужерният или папратовият аромат е аромат на природа и по-специално на гора. Тези парфюми се харесват на много хора и стават все по-популярни. Какво е папратов аромат станало известно още в края на 19 век. Химиците получили нов аромат – кумарин, който напомнял за миризмата на лятна ливада и прясно окосена трева в слънчев ден. Съпругата на Наполеон III – императрица Евгения получила за рождения си ден нов парфюм с името Fougerе Royale, което се превежда като „кралска папрат“. Известно е, че папратите нямат аромат, но парфюмерът обяснил на императрицата, че това е ароматна композиция от свежо, леко тръпчиво ухание на мокра гора след дъжд. От тогава се появява цяло семейство аромати, известни като фужерни или папратови.

 

В този тип аромати е събрано класическото съчетание на кумарин, лавандула и дъбов мъх. Трябва да се отбележи, че тази растителна тоналност звучи различно в различните серии. Ако към класическата композиция се добави допълнителна нота, ще се получи нов аромат – фужерно воден, фужерно зелен, фужерно подправков, фужерно плодов и така нататък. Ето някои по-известни представители от семейството на папратовите аромати:

 

Женствената композиция Hugo Pour Femme на Hugo Boss е създаден специално за съблазнителни жени, притежаващи съвременен индивидуален стил. Свежестта на началните плодови ноти идва от коктейла на екзотична папая, сочна зелена ябълка и диня. Хармонията от удивителни цветни ухания на бяла лилия и жасмин успокоява и създава безгрижно настроение. Завършващата композиция представлява благоухания на сандалово дърво, ванилия и мъх.

si-intense

Още по-провокативно звучи дамският фужерен аромат Si Intense на Giorgio Armani. Дързък, чувствен и безкрайно женствен, той подстрекава към рискове и стремеж за максимално удоволствие. Наситената композиция е построена около аромата от листата на черно френско грозде, допълнена е с цитрусови оттенъци, майска роза и горчив пелин. Дървесният акорд и пачули добавят малко пикантност в общото звучене, а сладката ванилия напомня, че в живота винаги има място за истинска любов.

saharienne-ysl

В модната къща на Yves Saint Laurent нарекли аромата Saharienne “най-изгарящия от всички свежи аромати“. Тази великолепна дамска композиция е построена върху нотите на бергамот, мандарина, изискани акорди на бели цветя с акцент от розов пипер и джинджифил. Получилият се аромат е див и провокативен. Името Saharienne е в чест на култовия секси жакет в стил сафари, пуснат от модната къща през 60-те години на миналия век. Тоалетната вода е адресирана към дами, които смело използват женствеността за свое оръжие.

my-land-trussardi

Не по-малко вълнуващи са и мъжките фужерни аромати. My Land на Trussardi носи в себе си ценностите на марката, която съществува на пазара повече от век. Това е завръщaне у дома след дълго пътешествие, пълно с различни преживявания и приключения. Силата и елегантността на дървото и вечният чувствен аромат на кожа са основна тема в класическия фужерен аромат. Началото е трепетно и искрящо съчетание на цитрусови ноти, бергамот и зелена мандарина. В изисканото сърце са лавандулата и теменужката, които се противопоставят на мъжествената морска нота. Интензивен дървесен шлейф, изграден около аромата на кожа.

versace-pour-homme

Класическият мъжки аромат Versace Pour Home на Versace е посветен на основателя на модната къща. Ароматът се определя като топъл, дървесен, с леки оттенъци на нероли, така любими на Джани Версаче. Парфюмерната композиция е сдържана, проста и строга, предназначена за истински мъже. Връхните ноти са на бергамот, нероли, горчив портокал и калабрийски лимон. Постепенно се разкриват сърдечните ноти на здравец, мускат, кедър, градински чай и зюмбюл. Композицията завършва с уд, амбра и мускус.

burberryformen

Burberry For Men на Burberry е освежаващ дървесно-папратов аромат. Встъпителният акорд е построен върху ноти на тамян, лавандула, мента и бергамот. Сърцето представлява ноти от мъх, здравец и сандал. Завършващият акорд е основан на нотите на кедър, тонка и амбра.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.