Каква е разликата между парфюмите на алкохолна и маслена основа?

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

maslenaosnova

Основната съставка на всички парфюми или аромати е в неговата концентрация на парфюмни масла. Колкото по-висока е тя, толкова по-силен е парфюма. Най-концентрираните и висококачествени парфюми съдържат от 15% до 30% ароматно масла. Популярни са и тоалетните води, които съдържат от 5% до 8% масла. Балансът на смесите се поддържа от вода и алкохол.

Причината, поради която алкохолът се смесва с маслото, е за да направи аромата по-силен. Това важи особено за аромати, които са с по-ниска концентрация на парфюмни масла. Например, одеколоните обикновено съдържат от 3 до 5% масла, поради което се добавя алкохол, за да се засили силата аромата.

Преобладаващата част от продаваните аромати в търговската мрежа са смесени с алкохол, поради което аромата на парфюма се изпарява много по-бързо. След напръскване парфюмите с по-високо алкохолно съдържание миришат по-силно, след един или два часа обаче, ароматът намалява значително и става все по-слабо доловин. Безалкохолните парфюми издържат по-дълго, и още в началото се усещат много по-фино, освен това се изпаряват и по-бавно. Някои парфюми на не алкохолна основа издържат от 12 до 24 часа.

Друга разлика между парфюмите на алкохолни и безалкохолни основи са в тяхното бутилиране и ценообразуване. Повечето парфюми на не-алкохолна основа са опаковани в малка бутилка, тъй като тя съдържа чисти парфюмни масла. Парфюмите, основани на алкохол, се предлагат в голямо разнообразие от големина и дизайни на шишенцата. Очевидно е, че дизайнът на бутилката е много привлекателен, и по отношение на ценообразуването ще струва повече. Силно препоръчително е ако можете да си позволите, да си купите чист парфюм, тъй като той е много по-изгоден и аромат издържа много по-дълго.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.