Древните парфюми днес

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

ancientperfumesПовечето древни аромати няма да бъдат оценени днес заради тяхната база на животински и растителни мазнини и заради начина на приложението им. В Египет, например, на гостите при влизане в дома давали ароматно вещество от мас, което те поставяли върху главите си. Предвид сухия въздух там и чести инфекции на кожата, тези ароматни мазнини имали лекарствени както и козметични качества. Те несъмнено също отблъсквали насекомите.. а сигурно и не само тях.

Тежкият, сладникав вкус на тези аромати е малко фрапиращ, което е довело до създаването на съвременните парфюми, обикновено назовавани „Ориенталски“, с  подчертани базови нотки на тамян. Най-ранните от тях са Jicky, представен през 1899 г. Днес имаме Shocking (Скиапарели, 1935), Youth Dew (Lauder, 1952), и Opium (St. Laurent, 1977), аромати, считани за класически от жените. За мъжете, Old Spice (Shulton, 1937), Royal Copenhagen (Суонк, 1970), и Lagerfeld (Лагерфелд, 1978) са класически ориенталски.

Друг клас парфюм с древен произход, Chypre, се основава на гумените смоли от остров Кипър, които са били изгорени като тамян. Някои казват, че Chypre е измислен, за да напомня за самия остров; други смятат, че миризмата е създадена, за да се имитира аромата на коренището на вид острица (вероятно Cyperus rotundus). Според слухове, които съществуват в литературата, Chypre за пръв път е популяризиран от Ричард I, когато той приема титлата цар на Кипър през 1191, но първото писмено свидетелство за неговото производство на някои места във Франция по време на Викторианската епоха. От съществено значение за Chypre са есенциите от гума, дъбов мъх, боброва (или амбра), пачули и градински чай. Коти представя парфюм, наречен с това име през 1917 г., а Милот създава наследник му през 1925 г., наречен Crêpe de Chine.

Вечното прераждане на такива аромати може да зависи от нашите „спомени на интензивно миришещи вещества“ като вид, модифицирани от пътуванията и разселвания на нашите предци. Европейските миризми са сравнително добре документирани, особено от страна на французите и италианците, но малко е писано за паметите на ароматите и предпочитанията на азиатски, океанските и индианските народи. Това е тема, узряла за научни изследвания и спекулации.

Едно е сигурно, парфюмът има древна история, която е важно да се знае.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.