Парфюмни нотки: Галбан

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

 galban                   В тази статия ще ви разкрием какъв е произходът на популярната ароматна съставка,  какво е нейното ухание, както и ще ви представим маркови парфюми, съдържащи галбан.

                    Галбанът е горчива, ароматна смола, извлечена от определени сенниковоцветни азиатски растителни видове, главно Ferula galbaniflua, и свързаните с тях растения. Смолата често е използвана в съвременната парфюмерия като фиксиращ агент (съставка, която стабилизира другите компоненти на парфюма). Освен това от нея чрез дестилация се произвежда галбаново масло, което се използва в някои парфюми (обикновено от ориенталска или шипрова категория), за да се придаде по-свеж, естествен и „зелен“ аромат.

Къде вирее?

Галбанът е високодоходно растение, първоначално отглеждано в областта Месопотамия (Междуречието – земята, която се намира между реките Тигър и Ефрат), а по-късно е изнесено и в Индия, Китай, Израел и Египет. Днес Иран и Турция са основните производители на галбан.

История

Галбанът е бил използван като лечебно средство и ароматерапевтична съставка още от древни времена. Споменава се в Стария завет, в писанията на Хипократ (бащата на съвременната медицина) и в естествена история на Плиний.

galban1

В миналото той се е използвал предимно като противовъзпалително, отхрачващо и антисептично средство, както и като антиспазмолитик за жените по време на раждане. Древните египтяни внасяли огромни количества галбан от Персия, за да ги използват в своите религиозни церемонии, при балсамиране и като лечебно средство.

Галбановото масло действа антисептично, противовъзпалително и стягащо на кожата, а според ароматерапията има успокояващ и релаксиращ ефект.

 

Какъв е ароматът на галбана?

Галбанът има интензивно зелено ухание, отличаващо се с дървесни и балсамови елементи. Често описван като наподобяващ  прясно окосена трева, земя или гора, този аромат е високо ценен в парфюмерийната индустрия заради способността си да придава богат, пикантен зелен мирис. Парфюмеристите използват галбан както в силните връхни нотки на зелените аромати, така и като базови нотки в комбинация с мускус и/или ширпови елементи, например дъбов мъх и бор.

 

Галбанови аромати, които трябва да опитате

Сред ароматите за жени, които се отличават с галбан в състава си, са:

 1. Chanel No. 19
 2. Guerlain Vol De Nuit
 3. Balmain Vent Vert
 4. Prince Matchabelli Cachet
 5. Fresh Galbanum Patchouli
 6. Miss Dior Perfume Dior
 7. Azzaro Couture
 8. Lilac Path by Aerin
 9. Safari Perfume Ralph Lauren.

Парфюмите за мъже с участие на галбан в състава им, които си струва да опитате, са:

 1. Versace Blue Jeans for Men
 2. Aramis Devin, Davidoff Champion Energy
 3. Serge Lutens Borneo 1834
 4. Laura Biagiotti Roma Per Uomo
 5. Miller Harris Patchouli
 6. Etienne Aigner Private Number.

Надяваме се статията да ви е била интересна!

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.