Парфюмни нотки: Ветивер

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

 Вероятно все някога сте си задавали въпроса какво означават екзотичните имена на оригиналните парфюмните съставки. Днес ще ви разкрием тайните на ветивера.

Произход

Ветиверът (на френски “vetyver”) е трева от семейството на житните растения. В ботаниката е познат под името Chrysopogon zizanioides. Това е бързорастяща, многогодишна ароматна трева с високи стъбла и дълги тънки листа. Цъфти в кафяво-лилаво и няма как да го пропуснете, ако пътувате до екзотичните места, където вирее. Истинската му сила обаче се крие в корените! Ветиверът може да оцелее до 50 или повече години, благодарение на развитата си коренова система. Нейната основна цел е да абсорбира водата от почвата, така че растението е безценно за териториите, изложени на риск от наводнение. Подобно на ириса, именно от корените се извлича ароматното етерично масло, широко използвано в парфюмерията.

Къде се отглежда?

Ветиверът  произхожда от Индийския полуостров, което определя и екзотичната му природа.

vetiver1За негова родина се считат Индия, Шри Ланка и Индонезия, но днес е широко разпространен в различни страни по света, включително Хаити, Филипините, Япония, Коморските острови, Западна Африка и Полинезия.

Ветиверът преди и сега

В Древна Индия етеричното масло от ветивер било традиционна част от съставките на парфюмите и било наричано „масло на спокойствието“. В Индия и Шри Ланка, където го наричат Khus, го използвали при производството на тамян.

Той бил високо ценен заради своите фиксиращи качества и все още се употребява за стабилизиране на други, по-летливи или деликатни парфюмни съставки. Днес ветиверът е широко използван при производството на аромати, особено за мъже.

На какво мирише?

Етеричното масло от ветивер е с тъмнокафяв цвят, гъста консистенция и дълбок, земен аромат. Добива се единствено по естествен път и все още не е открит начин за синтетичното у производство. Мирисът му се описва като топъл и сух и придава на парфюмите земни, дървесни, балсамови и опушени нотки, както и аромат на кожа. Уханието на маслото зависи от региона, в който е отгледано растението – северноиндийското е с най-добри ароматни качества.

Използва се, за да се придаде земни нотки на  флоралните аромати, както и в шипровите аромати, където в съчетание с други земни нотки напомня за гора по време на листопад.

Парфюми на основата на ветивер

 

Първите аромати, които се базират основно на тази тучна зелена трева, са Guerlain’s Vetiver,  Carven’s Vetiver, и Givenchy’s Vetiver. Всички те са насочени към мъжете.

Ветиверът е включен като съставка и в доста дамски ухания като Chanel No.19, Elizabeth Arden Blue Grass, Clinique Aromatics Elixir, Dior Diorella.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.