Истината за опаковката и състава на парфюма?

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

proizvodstvoparfiumiТочно както в изкуството на парфюмерията напредна през вековете, така прогресира и изкуството на бутилката на парфюма. Парфюмните бутилки често са били толкова сложни и екзотични като маслата, които съдържали. Най-ранните образци датират от около 1000 г. пр.н.е. в древен Египет, наскоро изобретените стъклени бутилки са направени до голяма степен да съхраняват парфюмите. Изработката на парфюмни бутилки се разпространява в Европа и достига своя връх във Венеция през 18 век, когато стъклените съдове, приемат формата на малки животни или  имали пасторални сцени, изрисувани по тях. Днес бутилките за парфюм са предназначени от производителя да отразяват характера на аромата вътре.

Сурови материали

Парфюмът съдържа естествени съставки – цветя, треви, подправки, плодове, дървесина, корени, смоли, балсами, листа, смоли и животински секрети, както и материали, като алкохол, пластмаси, въглища и въглищни катрани, които се използват при производството на парфюмите. Някои растения, като момина сълза, не произвеждат естествени масла. В действителност, само около 2000 от 250000 познати цъфтежни растителни видове съдържат етерични масла. Следователно, трябва да бъдат използвани синтетични химикали, за да се пресъздаде аромата на не-маслените субстанции. Синтетиката също създава оригинални аромати, които не се срещат в природата.

Някои от парфюмните съставки са продукти от животински произход. Например, касторовото масло се добива от бобри, мускуса от мъжки елен, а амбрата от кашалот. Животинските вещества често се използват като фиксатори, които позволяват да се изпари бавно парфюма и отделят дълго аромат. Други фиксатори включват въглищен катран, мъхове, смоли или синтетични химикали. Алкохолът и понякога водата се използва за разреждане на съставки в парфюмите. Това е съотношението на алкохол за аромат, който определя дали парфюмът е „тоалетна вода“ или одеколон.

Производство

Преди да започне процесът на производство, първоначалните съставки трябва да бъдат доведени до производствения център. Растителните вещества са събрани от цял свят, често ръчно подбрани в зависимост от аромата им. Животинските продукти са получени чрез извличане на мастни вещества директно от животното. Ароматните химикали, използвани в синтетични аромати, са създадени в лабораторни условие от химици.

Екстракция

Маслата са извлечени от растителни вещества по няколко метода: парна дестилация, екстракция с разтворител, екстракция, накисване.

При парната дестилация, парата преминава през растителния материал, при която етеричното масло се превръща в газ. След това този газ се прекарва през тръби, охлажда се и се втечнява. Маслата също могат да бъдат извлечени от варене на растителни вещества като цветни венчелистчета във вода, вместо да ги сложат на пара.

При екстракция с разтворител, цветята са поставени в големи въртящи се резервоари или варели и върху цветята се излива бензол или петролен етер, извличане на етерични масла.

5.00 avg. rating (98% score) - 1 vote

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.